Nukus – Khiva - Reisverslag uit Khiva, Oezbekistan van Mark & Susanne - WaarBenJij.nu Nukus – Khiva - Reisverslag uit Khiva, Oezbekistan van Mark & Susanne - WaarBenJij.nu

Nukus – Khiva

Blijf op de hoogte en volg Mark & Susanne

27 Juli 2012 | Oezbekistan, Khiva

27 juli 2012

Terwijl de zon onder gaat, zitten wij op ons balkon het verslag van de dag te typen. Biertje erbij, de stadsmuur van Khiva voor ons neus en de airco die op de achtergrond de kamer op temperatuur houdt... Niet slecht!

Nadat ik vanmorgen mijn darmen even binnenste buiten heb gekeerd, kon de reis richting Khiva beginnen. Eerst met een kleine taxi naar het busstation voor lange afstanden en daarna met 'shared taxi' verder. Er blijken geen bussen te rijden van Nukus naar Khiva, hiervoor moet je via Urgench reizen, niet de Urgench in Turkmenistan, maar de Oezbeekse versie. Omdat we aan het reizen niet al te veel tijd willen verliezen, besluiten we om samen een taxi te sharen, dus zonder andere reizigers. Als je dit niet doet, moet je dus wachten tot dat je nog twee andere reizigers richting Khiva hebt. Niemand weet of en hoe lang dit gaat duren. Als wij de twee vrije plaatsen ook betalen (50.000 som) rijden we direct weg.

De rit duurt normaal gesproken 2 uur, maar omdat wij achter een militair convoi terecht komen, duurt het wat langer; alle tegenliggers moeten in de berm parkeren en wij mogen absoluut niet passeren. Nadat het convoi de weg heeft verlaten, probeert onze chauffeur de tijd in te lopen; met snelheden tussen de 120 en 140 km per uur racen wij op Khiva af. Op zich voelt het niet onveilig, de weg is ongeveer kaarsrecht, we rijden lekker mee in de stoet en volgens ons rijdt hij deze weg zo'n beetje dagelijks.

We worden aan de rand van de oude stad afgezet. Khiva is een ommuurde vesting stad, een belangrijke voormalige zijde-route stopplaats. Met bepakte rugzakken lopen wij door de stad richting onze B&B. Het valt ons op hoe ontzettend rustig het eigenlijk is. Snel inchecken, wat hier betekent dat je je als buitenlander moet laten registeren, en vervolgens de stad in.

Khiva is in een woord prachtig! De lemen huizen, de minaretten, de madrassa's, het ziet er prachtig uit! Daarbij komt dat het in de zomer niet erg druk is met toeristen, dus het voelt nog authentiek aan. De stad leent zich ook prima om even relaxed in de schaduw tegen een muurtje te gaan zitten en het leven een half uurtje aan je voor bij te laten trekken, wat wij dan ook laten gebeuren.

Omdat de stad op zich niet heel groot is, brengen wij het tempo erg terug, we moeten morgen ook nog wat te doen hebben, toch?! We bezoeken een aantal kleine musea en wandelen rustig rond. Je kan aan alles zien dat dit vroeger een hele rijke stad moet zijn geweest. Handelaren moeten hier hun ogen hebben uitgekeken..

Voor het eten verlaten we de oude stad en wandelen we een kilometer of wat buiten het ommuurde centrum. Eerst drinken we buiten iets, maar als de temperatuur ons te hoog blijft gaan we binnen gekoeld verder. De serveersters willen graag aan hun westerse gasten laten zien wat ze allemaal in huis hebben, want halverwege het eten gaat het gewone licht uit en de disco verlichting aan, erg sfeervol... Het eten smaakt er trouwens niet minder om.

Vanaf de muur bekijken we de zonsondergang. Op de terugweg nog een pieva voor op het balkon. Het leven langs de Zijde-route valt niet mee...!

• 27 Juli 2012 - 18:05

Stefan:

altijd als er een nieuw verslag online gaat moet deze jongen ff de grote bos atlas er bij pakken.

Maar het klinkt allemaal geweldig hoor.

ik trek straks ook ff een pilsie open. eerst nog ff solliciteren op vrijdag avond :-P

• 28 Juli 2012 - 16:11

Josien: